Månadens artikel, Mars: Klädtvätt & Fläckborttagning

Inlägg: fredag, mars 29, 2019 Läst av: 3541

Klädtvätt & Fläckborttagning

Linoljesåpa är toppen till både fläckborttagning, handtvätt och fungerar alldeles utmärk i tvättmaskinen. Outspädd linoljesåpa är perfekt att ta bort fläckar med då den är fet och kan lösa upp det mesta. Vi har tagit bort vinfläckar från linnedukar, blod från finblusen och räddat en gammal torr och fläckig mockajacka från att hamna på tippen. Har du gått emot dragkroken på bilen eller fått sot på nytvättade tröjan? Prova att tvätta bort med lite såpa och vatten, de kanske inte ens behöver läggas i tvätten efter en enkel punktinsats.


Tvätta

 • Tvätta i maskin
  2-3 msk såpa till en 6-7 kg maskin i tvättmedelsfacket. Klarar galant 60-graderstvätt, bör inte tvättas i 90 grader då såpan kan flocka/skära sig. Är låglöddrande och skummar inte i maskinen och tvätten blir ren och mjuk. Doften Havsbris gör sig extra bra till tvätt om man vill ha en mild och frisk doft av nytvättat. Ett annat tips är pumpen till 5-litersdunkar. Den ger ca 30 ml per pumpslag så 1-1,5 pump blir lagom.

 • Vittvätt
  Det går lika bra att tvätta vitt med Källans Linoljesåpa som annan tvätt. Samma mängd såpa men tillsätt även drygt 1 msk bikarbonat i tvättmedelsfacket med såpan. Kör maskinen som vanligt. Det är ingen dunderkur på redan gulnade lakan men kan hjälpa till att hålla tvätten vit.

 • Ull och siden
  Handtvätta ull och siden det mår de bäst av. Det går dock att tvätta i maskinen på ull-/sidenprogram med 1 msk såpa. Viktigt med ull är att inte använda för mycket såpa då det kan försämra ullens vattenavvisande egenskaper.

 • Trasmattor
  Du kan tvätta dem duschen, badkaret, ute på gården eller i sjön t ex. Blöt, häll på såpan och kliv omkring, vänd dem några gånger, kliv och stampa. Skölj på samma sätt tills sköljvattnet är rent. Använd ca ½-1 dl Källans Linoljesåpa per matta.


Fläckborttagning

 • Fettfläckar
  Fukta med kallt vatten och gnid in lite koncentrerad såpa på fläcken, låt ligga några minuter, tvätta sedan som vanligt i maskin. Du kan även välja att ordentligt tvätta ur fläcken innan du tvättar i maskinen för att säkert får bort allt. Gräs, blod, sot eller olja tas effektivt bort på samma sätt. Funkar fint även på skjortkragar och manschetter.

 • Rödvin
  Har du spillt vin på vita bomullsduken eller blusen? Gnugga in rikligt med såpa över hela området och utanför. Fläcken kommer först att anta en blå/grön ton, som ärjad koppar, då vinet oxiderar. Tvätta som vanligt. Du kan välja att tvätta direkt men det går även bra att lämna till dagen efter, det gör inget om såpan torkar.  På färgade tyger, spec. orange, kan det ta lite längre tid att få ur rödvinsfläckar, skölj bort den gamla och lägg på ny såpa då och då tills fläcken är borta.

 • Mocka & Skinn
  Har du en gammal mocka- eller skinnjacka som är flottig och fläckad? Kasta den inte, prova med att tvätta den i maskin på ullprogrammet med Källans Linoljesåpa. Resultatet kan bli en ren, mjuk och fin jacka men ta inga onödiga risker, vissa jackfoder kan vara känsliga! TIPS! Smörj fuktigt skinn, inte mocka, efter tvätt med Källans Skinn- & Läderbalsam.

  I april är det dags för vårstädning och sjösättning.